Čo je Centella Asiatica a aké sú jej účinky?

 

 

Centella asiatica je rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie a je známa aj pod menami ako "gotu kola" alebo "tiger grass". V kozmetike je extrakt z centella asiatica dobre známy a tradičnej medicíne je táto rastlina používaná už stovky rokov ako prostriedok na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú napríklad kožné choroby, akné, atopický ekzém (dermatitída), únava, úzkosť a zlepšenie kvality krvi.

 

Hlavné zložky a účinky Centella Asiatica

Centella asiatica má mnoho prospešných účinkov na zdravie, ktoré sú spojené s jej vlastnosťami ako je napríklad schopnosť udržiavať pokožku mladistvú, zlepšovať krvný obeh a pomáhať pri únave a stresových situáciách.

Centella asiatica je bohatá na široké spektrum liečivých látok, ako sú napríklad triterpény, flavonoidy, asiaticosidy a madekasosidy. Tieto látky spolu prispievajú k mnohým prospešným účinkom na zdravie, ktoré sú spojené s touto rastlinou. Napríklad triterpény sú známe svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, zatiaľ čo asiaticosidy sú schopné zlepšovať krvný obeh a zmierňovať únavu. 

Flavonoidy zase poskytujú ochranu proti voľným radikálom a madekasosidy sú prospešné pre celkové zdravie pokožky. 

Vďaka týmto látkam má centella asiatica schopnosť podporovať celkové zdravie. Centella asiatica sa často používa ako prírodný liek na liečbu akné a iných kožných problémov.



centella

Centella Asiatica v kozmetike

Centella asiatica tiež pomáha pri redukcii vrások a zlepšení celkového vzhľadu pokožky. Obsahuje hydratačné látky, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku vláčnu a zdravú. Môže tiež pomôcť zlepšiť elasticitu pokožky a zmierniť vzhľad jemných liniek a vrások. Táto rastlina je často pridávaná do kozmetických produktov určených na starostlivosť o pleť, pretože jej prospešné účinky na pokožku sú dobre známe. Môže byť nájdená v rôznych typoch produktov, ako sú napríklad krémy, tonery a masky.

Zhrnutie

Centella asiatica je jedinečná rastlina s mnohými prospešnými účinkami na zdravie, a preto nie je prekvapujúce, že je čoraz častejšie používaná v kozmetike. Jej schopnosť upokojiť pokožku, zlepšiť krvný obeh a zmierniť únavu sú len niektoré z dôvodov, prečo by ste ju mali zvážiť pri výbere kozmetických produktov. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako sa starať o svoju pleť, určite by ste mali vyskúšať produkty s obsahom centella asiatica.

Zdroje: