Ako fungujú hydrokoloidné náplaste na akné?

 

Hydrokoloidné náplaste na akné, známe aj ako pimple patches, zit stickers alebo blemish bandages, sú v súčasnosti veľmi populárne. Aj keď technológia hydrokoloidných obväzov nie je nová, použitie náplastí na zvládnutie problémov s akné realtívne áno. Existuje teda veľká pravdepodobnosť, že ešte nikdy ste takúto náplasť nepoužili na zmiernenie prejavov akné, aj je známe že až 40% až 54% ľudí má problém práve s touto s touto kožnou neduhou.

V tomto článku sa dozviete, čo sú hydrokoloidné náplaste na akné, ako fungujú a prečo sú také efektívne na zmiernenie nepríjemných prejavov akné. Okrem toho sa dozviete aj správny spôsob prípravy pokožky pred aplikáciou náplasti na akné a odporúčania na produkty vhodné pre starostlivosť o problematickú pleť s náklonnosťou na tento kožný problém.

Čítajte teda ďalej a získajte návod na používanie náplastí na akné pre zdravší a krajší vzhľad pleti :)

Čo sú náplaste na akné?

Náplaste na akné sú v podstate malé "nálepky", ktoré sa aplikujú na miesta s prejavmi akné, aby pomohli absorbovať obsah vyrážky a podporili hojenie. Zvyčajne sa vyrábajú z hydrokoloidného gélu na vnútornej vrstve (k tomu sa dostaneme o chvíľu) s flexibilnou, ale nepriepustnou vonkajšou silikónovou vrstvou. Existujú v rôznych veľkostiach, od malých náplastí určených pre jednotlivé vyrážky až po väčšie listy určené na väčšie problematické oblasti.

 

Ako fungujú hydrokoloidné náplaste na akné?

Hydrokoloidné náplasti na akné zvyčajne neobsahujú žiadne zložky bojujúce proti akné, ako napríklad benzoylperoxid alebo kyselinu salicylovú. Inými slovami, nepomáhajú liečiť akné tým, že s ním bojujú. Avšak keď sa aplikujú na miesto s prejavmi akné, ako je pupienok, náplasť robí dve veci:

Prvou a najdôležitejšou je, že pomáha chrániť miesto a poskytuje vlhké (a čisté) prostredie. Vonkajšia vrstva náplasti pomáha udržiavať oblasť čistú a zabrániť mikróbom, ako sú baktérie spôsobujúce infekcie, vstupovať do postihnutého miesta.

Druhou je fakt, že hydrokoloidné náplasti na akné pomáhajú absorbovať olej (maz) a baktérie z vnútra pupienka.

Zaujímavé je, že hydrokoloidné obväzy sa používajú v lekárstve už od konca 60. rokov minulého storočia, ale až nedávno sa stali populárnym spôsobom na zvládanie akné v domácich podmienkach.

 JB---Blog-naplast-2

Ako sa používajú hydrokoloidné náplaste na akné?

Teraz, keď viete, čo sú hydrokoloidné náplasti, môžeme sa dostať k tomu dôležitému: Ako ich používať.

Najskôr určite miesto s prejavmi akné, ktoré chcete zakryť a zvoľte vhodnú náplasť na pupienky, ktorá ho zakryje úplne. Ak oblasť, ktorú chcete ošetriť, má viacero prejavov pupienkov, môže prísť vhod väčšia hydrokoloidná náplasť. Potom použite navlhčený vatový tampón a jemne vyčistite postihnuté miesto. Keď je dostatočne čisté, môžete odlúpnuť náplasť na pupienky od jej podkladu a opatrne ju nalepiť lepiacou stranou na miesto.

Presné pokyny na aplikáciu sa môžu líšiť od produktu k produktu. Napríklad väčšina náplastí na pupienky je určená na nosenie cez noc, ale nemusí to tak byť vždy. Dodržujte pokyny uvedené v konkrétnych náplastiach, ktoré používate.

Potom ako ste nechali náplasť na pupienky pôsobiť odporúčanú dobu, umyte si ruky a opatrne odstráňte náplasť. Následne si umyte tvár ako obvykle, použite vaše obľúbené tonikum a hydratačný krém na akné.